Ortopedija

Artroza koljena (gonartroza)

Artroza koljena označava degenerativne promjene koljena, odnosno osteoartritis/artrozu koljenskog zgloba.Bolest se očituje bolovima pri pokretima koljena odnosno pucketanjem u zglobu. Bolovi su osobito izraženi prilikom hoda i silaženja stubama. Ako se razvije upala zglobne ovojnice, moguća je pojava crvenila, otekline i povećane topline u području zgloba. Bolest se postupno razvija i puno je češća u starijih osoba.

U osoba koje su tijekom života ozljeđivale koljeno (sportaši) ili ga previše opterećivale (parketari, keramičari, prekomjerno teške osobe) češće se razvija artroza. Liječenje se sastoji u mirovanju, smanjenju opterećenja zgloba (redukcija težine), jačanju mišića, primjeni lijekova za smanjivanje bolova. Vrlo uznapredovale promjene mogu se liječiti kirurškom zamjenom zgloba umjetnim (ugradnja endoproteze).

Artroza koljena spada u najčešća oboljenja zglobova koja nastaje oštećenjem hrskavice u koljenu. Povreda koljena ili njegove strukture (pucanje tetiva, oštećenja meniskusa i sl.) ubrzavaju bolest, te razvoj artroze koljena dovodi do daljnjeg oštećenja hrskavice.

Krajnji ishod neliječene artroze koljena u potpunosti može “blokirati” koljeno, dok u ekstremnim slučajevima dolazi do kompletnog okoštavanja zgloba.

Naš proizvod Lubravisc® za liječenje artroze koljena bazira se na prirodnoj biološkoj hijaluronskoj kiselini.

Lubravisc® je nekirurški, nefarmakološki proizvod za ublažavanje boli, bez konzervansa i na bazi hijaluronata, za tretiranje blagog do umjerenog osteoartritisa zgloba koljena. Hijaluronat korišten u proizvodu Lubravisc® sličan je onome koji se nalazi u sinovijalnoj tekućini u zglobu. Lubravisc® pruža dugotrajno podmazivanje, potporu i poboljšanu elastičnost.

Hijaluronat je tvar koja se prirodno pojavljuje u ljudskom tijelu. Hijaluronat, koji je visoko viskoelastičan, u visokim se koncentracijama nalazi u sinovijalnoj tekućini te je utvrđeno da povećava viskoznost tekućine, djelujući pritom kao podmazivač i amortizer u zdravom zglobu. To je jedna od glavnih podmazujućih sastavnica sinovijalne tekućine.

Kod osteoartritisa kvaliteta hijaluronata slabi, što smanjuje sposobnost sinovijalne tekućine pri zaštiti i podmazivanju zgloba.

Lubravisc® nadopunjuje hijaluronat loše kvalitete u zglobu koljena visoko pročišćenim hijaluronatom prosječne molekularne težine slične onoj u ljudskoj sinovijalnoj tekućini, a koji tekućini daje odlična svojstva za dugotrajno podmazivanje, zaštitu i potporu osjetljivih stanica i tkiva. Lubravisc® nije namijenjen za liječenje osteoartritisa, već za učinkovito ublažavanje boli kod zahvaćenih osoba primjenom niza injekcija.

Informacije isključivo za zdravstvene djelatnike.